När ska någon köpa månen?

Föddes du med vetskapen om vad som var ditt och vad som var mitt? Och varför är det så självklart för alla att det man har köpt det äger man? Finns det någon som tänkt att allt kommer från en och samma kärna som ingen någonsin kan äga.

Du jobbar på ett kontor och kallar datorn och skrivbordet för ditt, för att i slutet av månaden få en lön som är din. För din lön köper du en kanin, några nya kristallglas och ett exemplar av se&hör som i samma logiska bana blir dina ägodelar. Du bjuder inte en uteliggare på en cigarett när han ber om det för cigaretterna har du köpt för dina egna förtjänade pengar.

Jag skulle gärna vilja ha en förklaring på vart dessa osynliga regler har sitt ursprung. Är det för att du har köpt något med dina guldmynt? För att du har arbetat dig till din egna framgång?

När fick människorna rätt till att ordagrant råna naturen på dess rikedom?

Dessa guldmynt, vart kommer dom ifrån? Och glaset i dina kristallglas? Pappret i din se&hör-tidning? Är det rätt att behandla allt som ägodelar när handeln är människans uppfinning?

Du äger företaget och vill inte betala skatt för att de arbetare som egentligen borde dela på din lön inte ska få rätt till fri sjukvård. Nej, för dessa guldmynt kan du istället köpa en till bil från Mercedes s-class serien. Helt ovetande om att du egentligen inte äger någonting förutom dig själv. Och dig vill man inte ens ta i med tång.


RSS 2.0